Reseptit suolaisiin leivonnaisiin

Tervetuloa herkuttelemaan!

Leivät ja sämpylät

Piirakat ja pitsat

Muut

Leivät ja sämpylät

Hampurilaissämpylät

 

Valmistusaineet:

- 4 dl vettä

- 50 gr hiivaa

- 1 rkl sokeria

- 1 tl suolaa

- 5 dl Krannin vehnäjauhoja

- 3 dl Krannin täysjyvävehnäjauhoja

- ½ dl öljyä

Valmistusohje:

Liota hiiva lämpimään veteen. Lisää sokeri ja suola. Alusta taikinaan jauhot ja lopuksi öljy ja vielä hiven jauhoja. Kohota taikina kaksinkertaiseksi liinan alla. Leivo litteähköt sämpylät ja kohota vielä liinan alla vedottomassa tilassa.

Voit voidella sämpylät maidolla ja ripotella päälle seesaminsiemeniä. Paista n. 225 C 10-15 minuuttia, kunnes sämpylät saavat kauniin kullankeltaisen sävyn.

Halkaise jäähtyneet sämpylät ja täytä esimerkiksi jäävuorisalaatilla, tomaatilla, sipulilla, jauhelipihvillä, majoneesilla ja ketsupilla.

Nauvon limppu

 

Valmistusaineet:

- 1 l piimää

- 75 gr hiivaa

- 3 dl siirappia

- 3 dl kaljamaltaita

- 3 dl Krannin tilan vehnäleseitä

- 3 dl Krannin tilan ruisjauhoja

- 1 rkl suolaa

- 10 dl Krannin vehnäjauhoja

Valmistusohje:

Lämmitä piimä ja sekoita joukkoon hiiva, siirappi, maltaat, vehnälese, jauhot ja suola. Kohota liinan alla 1½ h. Voitele kaksi 2 l vuokaa ja laita taikina vuokiin. Paistaa 175 C uunin alimmalla tasolla 2 h. 1½ tunnin paistamisen jälkeen voitele limput päältä siirappivedellä.

Kumoa limput paistamisen jälkeen uunista ritilälle jäähtymään. Voit nauttia heti, mutta limput ovat parhaimmillaan muutaman päivän päästä, kun ne ovat ensin vetäytyneet viileässä. Leikkaa ohuiksi viipaleiksi, voitele haluamallasi levitteellä ja asettele päälle salaattia ja graavilohta.

Sipulipatonki

 

Valmistusaineet:

- 2 dl vettä

- 1 pussi kuivahiivaa

- 1 sipuli

- 1 tl suolaa

- 2 dl Krannin tilan vehnäjauhoja

- 2 dl Krannin tilan täysjyvävehnäjauhoja

- 1 dl Krannin tilan hiivaleipäjauhoja

- öljyä

Valmistusohje:

Liota hiiva lämpimään veteen. Lisää sokeri ja suola. Alusta taikinaan jauhot ja lopuksi öljy ja vielä hiven jauhoja. Kohota taikina kaksinkertaiseksi liinan alla. Leivo litteähköt sämpylät ja kohota vielä liinan alla vedottomassa tilassa.

Voit voidella sämpylät maidolla ja ripotella päälle seesaminsiemeniä. Paista n. 225 C 10-15 minuuttia, kunnes sämpylät saavat kauniin kullankeltaisen sävyn.

Halkaise jäähtyneet sämpylät ja täytä esimerkiksi jäävuorisalaatilla, tomaatilla, sipulilla, jauhelipihvillä, majoneesilla ja ketsupilla.

Tomaatti-sipulileipä

 

Valmistusaineet:

- 2 dl vettä

- 25 gr hiivaa

- 1 tl suolaa

- 1 sipuli

- 1,5-2 dl Krannin vehnäjauhoja

- 1,5-2 dl Krannin täysjyvävehnäjauhoja

- 2 rkl öljyä

Valmistusohje:

Liota hiiva lämpimään veteen. Lisää suola ja pieneksi kuutioitu sipuli. Alusta taikinaan jauhot ja lopuksi öljy ja vielä hiven jauhoja. Jätä taikina normaalia sämpylätaikinaa jonkun verran löysemmäksi. Kohota taikina hetki liinan alla. Kaada kohonnut taikina leivinpaperin päälle ja muotoile taikina haluamaasi leivän muotoon. Lisää päälle hippunen rouhittua merisuolaa, rosmariinia ja halkaistuja kirsikkatomaatteja.

Paista n. 225 C n 15-20 minuuttia, kunnes leipä saa kauniin kullankeltaisen pinnan ja tiedät uunista otetun leivän pohjaa koputtelemalla sen olevan kypsä.

Piirakat ja pitsat

Karjalanpiirakat

 

Valmistusaineet

Ruiskuoritaikina:

- 2 dl vettä

- 4 dl Krannin ruisjauhoja

- 1 tl suolaa

 

Riisitäyte:

- 2½ dl vettä

- 30 gr voita

- 7 dl maitoa

- 2 dl puuroriisiä

- ½ tl suolaa

 

Valmistusohje:

Valmista ruiskuoritaikina vaivaamalla käsin tai yleiskoneella jämäkkä taikina vesi-jauho-suolaseoksesta. Taikinasta tulee todella kiinteä ja jämäkkä

Valmista riisitäyte. Laita vesi ja voi kattilaan ja keitä siinä riisiä n.10 min. Lisää maito ja anna puuron kiehua hiljalleen n. 30 min. Ota kattila liedeltä ja peitä kannella ja anna hautua. Mausta lopuksi suolalla. Jäähdytä ennen käyttöä.

Valmista piirakat. Tee taikinatanko ruiskuoritaikinasta ja leikkaa veitsellä 1-2 cm kokoisia palasia. Peitä tanko ja palaset kuivumisen estämiseksi muovipussilla / kelmulla. Kauli puikulalla haluamasi muotoisia, ohuita kuoria. Voit käyttää kaulimisen aikana runsaasti ruisjauhoja. Peitä myös kaulitut kuoret muovilla. Lisää riisitäyte kuoren päälle, tasoita kostutetulla veitsellä liki reunoja ja rypytä piirakka.

Paista piirakat n.275 C n.10-12 min uunin keskitasolla, kunnes pinta saa vähän väriä. Voitele kuumat piirakat voisulalla.

 

Vinkki 1: Kuoritaikinan voi pakastaa hyvin kelmutettuna muovipussissa.

Vinkki 2: Jos piirakkatäyte on jäähtymisen jälkeen liian kovaa ja haluat notkistaa seosta esim. vedellä / maidolla, kiehauta AINA neste ennen seokseen lisäämistä, muutoin täyte saattaa kuplia yli uunissa!

Vinkki 3: Voit pakastaa myös paistamattomat piirakat ja ottaa niitä tarpeen tullen paistettavaksi sopivan kokoisina erinä.

Perunapitsa

 

Valmistusaineet

Pohja:

- ½ hiivapala

- 2 dl vettä

- ½ tl suolaa

- 2½ dl Krannin tilan vehnäjauhoa

- 2½ dl Krannin tilan hiivaleipäjauhoa

- öljyä

 

Täyte:

- Creme Bonjour-pippuri sekoitus

- Keltaisia kirsikkatomaatteja

- Raaka peruna

- Vuohenjuustoa

- Pippuri

- Suola

- Rosmariinia

- Mozzarella juustoraaste

Valmistusohje:

Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola. Alusta taikinaan jauhot käsin ja lisää lopuksi öljyä. Anna kohota liinan alla n. 20 min. Muotoile haluamasi mallinen pitsa leivinpaperin päälle uunipellille käsin, ruokaöljyn avulla. Levitä pohjan päälle Creme Bonjour ja halkaistut kirsikkatomaatit.

Viipaloi kuorittu, raaka peruna juustohöylällä ja levitä päälle vuohenjuustoviipaleiden kanssa. Lisää suola, pippuri ja rosmariini oman maun mukaan. Lisää lopuksi juustoraaste.  Paista n. 200 C n. 15 min.

Muut

Uuniohrapuuro

 

Valmistusaineet:

- 2 ½ dl Krannin tilan rikottuja ohrasuurimoita

- 1½ l maitoa

- ½-1 tl suolaa

 

 

Valmistusohje:

Voitele syvä uunivuoka. Kaada vuokaan ohrasuurimot ja ripottele päälle suola. Lisää lopuksi maito. Paista 200 C noin 1½ tuntia. Sekoita välillä pari kertaa. Ota pois uunista, kun pinta on kauniin kullanruskea.

Nauti mustikkakeiton tai esimerkiksi maidon kanssa.