Reseptit makeisiin leivonnaisiin

Tervetuloa herkuttelemaan!

Kakut

Piirakat

Pikkuleivät ja leivokset

Muut

Kakut

Mansikka-mustikkatäytekakku

 

Valmistusaineet

Pohja:

- 3 munaa

- 2 dl sokeria

- 1 tl leivinjauhetta

- 1½ dl Krannin tilan vehnäjauhoja

- 1½ dl perunajauhoja

- 2 rkl vettä

 

Täyte ja päälinen:

- 1-2 prk vispikermaa

- 1-2 purkkia maitorahkaa

- vadelma/ mansikkahilloa

- mehua

- banaania

- kotimaista pakastemansikkaa

- pensasmustikoita

Valmistusohje:

Täytekakkupohjan voit valmistaa pakkaseen jo vaikkapa ennakkoon hyvissä ajoin ennen juhlia. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita jauhotuotteet keskenään ja lisää sihdin läpi muna-sokerivaahtoon varovasti nostellen. Lisää lopuksi kylmä vesi taikinaan. Paista n.175 C n. 1 h uunin keskitasolla. Kumoa hetki paistamisen jälkeen ja leikkaa kakku kolmeen kerrokseen ennen täyttämistä.

Täytä kakku. Kostuta kakkupohjan alin osa tasaisesti esim. mehulla. Levitä pohjan päälle hilloa sopivaksi katsomasi määrä. Lisää kerros puolijäisiä mansikoita, jotka on pilkottu palasiksi. Lado päälle kerros ohuiksi viipaleiksi leikattuja banaaninsiivuja. Lisää kerros kerma-rahkaseosta. Toista nämä vaiheet seuraavassa kerroksessa. Kun kansi on paikallaan, kostuta ja lisää kerma-rahkaseos sekä päälle tuoreita mansikoita ja pensasmustikoita.

Krannin tilan maustekakku

Valmistusaineet

- 200 g margariinia tai voita

- 2,5 dl sokeria

- 3 kpl Friida-kananmunaa

- 4 mitallista mitallista kahvinporoja

- 1 rkl kanelia

- 1 rkl kardemummaa

- 1 rkl piparkakkumaustetta

- 1 dl perunajauhoja

- 2 dl Krannin tilan vehnäjauhoja

- 1 tl leivinjauhetta

- 2 tl vaniljasokeria

- Krannin tilan vehnälesettä

Valmistusohje:

Pehmitä rasvaa hieman mikrossa. Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää munat vatkaten yksitellen. Lisää seokseen vatkaten kahvinporot ja muut mausteet sekä vaniljasokeri. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään. Lisää jauhoseos taikinaan vatkaten. Vuoraa kahvikakkuvuoka rasvalla sekä vehnäleseellä. Kaada tasainen massa vuokaan. Paista n. 175 C n. 1 h uunin keskitasossa.

Piirakat

Krannin omenapiirakka

Valmistusaineet

Pohja:

- 100 g voita
- 1 dl sokeria
- 1 kananmuna
- 2 dl Krannin tilan vehnäjauhoja
- 1 tl leivinjauhetta

Täyte:
- Omenaviipaleita
- Kanelia
- 2 purkkia maustettua rahkaa (vanilja)
- 1 purkki kermaviiliä
- 1 kananmuna
- 1 rkl sokeria
- 1 tl vaniljasokeria

Valmistusohje:

Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Sekoita joukkoon muna. Lisää kuivat aineet seoksena. Taputtele taikina voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Leikkaa omenat viipaleiksi. Levitä rahka piirakkapohjalle. Lisää päälle omenaviipaleet. Ripottele päälle kanelia. Sekoita kermaviili, muna ja sokerit tasaiseksi seokseksi. Kaada se omenaviipaleiden päälle.

Paista uunin alimmalla tasolla 175 asteessa noin 40 min. tai kunnes kypsä. Jäähdytä hyvin ennen tarjoilua.

Raparperi-puolukkapiirakka

 

Valmistusaineet

- 3 munaa

- 3 dl sokeria

- 8dl Krannin vehnäjauhoja

- 4 tl vaniljasokeria

- 4 tl leivinjauhetta

- 3-4dl maitoa

- 1,5dl margariinia

- raparperia ja puolukoita

 

Valmistusohje:

Sulata margariini ja jäähdytä hieman. Sekoita lusikalla kaikki aineet keskenään sekaisin. Lisää lopuksi oman maun mukaan taikinan joukkoon jäiset / tuoreet raparperinpalat ja puolukat. Ei tarvitse siis vatkata.

Vaihtoehto 1:
Paista syvällä uunipellillä tai isossa uunivuuassa n. 175 C n. 30-45 min, niin että pinta saa kauniin ruskean värin.

Vaihtoehto 2:
Paista syvällä uunipellillä tai isossa uunivuuassa n. 175 C n. 10 min ja lisää jäisiä puolukoita pinnalle jonkun verran. Jatka paistamista n. 20-30 min kunnes pinta saa kauniin ruskean värin.

Pikkuleivät ja leivokset

Lusikkaleivät

 

Valmistusaineet:

- 200 gr voita

- 1,5 dl sokeria

- 4,25 dl Krannin tilan vehnäjauhoja

- 1 tl soodaa

- 1 tl vaniljasokeria

 

Valmistusohje:

Sulata rasva ja jäähdytä. Lisää sokeri sekoittaen seos tasaiseksi massaksi. Sekoita keskenään jauhot, sooda ja vaniljasokeri ja lisää rasvaseokseen joukkoon koko ajan sekoittaen. Anna taikinan vetäytyä hetki jääkaapissa ennen paistamista.

Muotoile pienellä lusikalla taikinasta sormilla painellen leivinpaperin päälle siistejä pikkuleipiä. Jätä pieni leviämisvara. Paista koekakut uunin keskiosassa 200 C muutamia minuutteja (on valmis, kun reunat saavat aivan eineen kuparista väriä). Jos pikkuleivät enimmäkseen leviävät, lisää jauhoja taikinaan ja paista koekakut uudelleen.

Lisää paistettuihin ja hieman jäähtyneisiin pikkuleipiin tasaiselle puolelle vadelmahilloa ja laita vastinkappale paikalleen. Pyöräytä valmiit lusikkaleivät hienon hienossa sokerissa. Nauti.

Kauralastut

 

Valmistusaineet:

- 2 dl Krannin tilan kaurahiutaleita

- 1 dl sokeria

- 1 tl vaniljasokeria

- 1 rkl Krannin tilan vehnäjauhoja

- 1 tl leivinjauhetta

- 50 gr voita

- 1 muna

 

 

Valmistusohje:

Sulata ja jäähdytä voi. Sekoita jäähtyneen voin joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet (hiutaleet, jauhot, sokerit). Sekoita joukkoon lopuksi kananmuna. Nosta noin 2 tl kokoisia nokareita leivinpaperin päälle uunipellille. Jätä leviämisvara.

Paista n.200 C noin 7 min. uunin keskitasolla, kunnes reunat saavat pientä väriä. Jäähdytä ennen tarjoilua. Nauti esimerkiksi kylmän maidon tai kuuman glögin kera.

Unelmatorttu

Valmistusaineet:

Pohja:

- 4 munaa

- 1,5 dl sokeria

- 1,5 dl Krannin tilan vehnäjauhoja

- 3 rkl kaakaojauhetta

- 1 tl leivinjauhetta

 

Täyte:

- 100 g voita

- 1 muna

  • 3-5 dl tomusokeria

Valmistusohje:

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää siivilän läpi varovasti sekoittaen muna-sokerivaahtoon. Kaada pellille leivinpaperin päälle.

Paista n. 200C n. 5-10 min, kunnes pinta saa ruskeaa väriä. Kumoa hieman jäähtynyt kääretorttupohja sokeritetulle leivinpaperille tasaiselle alustalle.

Valmista täyte. Pehmitä voi hivenen mikrossa. Lisää munan keltuainen ja tomusokeri sekoittaen voin joukkoon, kunnes massa on jämäkän notkeaa.

Täytteen voit valmistaa myös esimerkiksi maustetusta rahkasta ja tuoreista marjoista. Levitä täyte jäähtyneen pohjan päälle. Kääri rullalle ja nauti.

Runebergin tortut

Valmistusaineet:

- 100 g voita

- ½ dl sokeria

- ½ dl fariinisokeria

- 1 Friida-muna

- 1½ dl Krannin tilan vehnäjauhoja

- ¾ dl mantelijauhetta/rouhetta

- ½ dl piparimuruja

- 1 tl piparkakkumaustetta

- 1 tl leivinjauhetta

- ½ tl kardemummaa

- ¾ dl kermaa

 

Lisäksi:

Vuokiin: Voi ja Krannin tilan vehnälese

Kostutukseen: Vettä, likööriä ja sokeria

Koristeluun: Vadelmahilloa ja tomusokeri-vesikuorrutetta

Valmistusohje:

Vatkaa pehmeä voi ja sokerit vaahdoksi. Lisää Friida-muna seoksen joukkoon vatkaten. Yhdistä kuivat aineet ja ota kerma esiin. Vatkaa seokseen kuivat aineet ja kerma vuorotellen.

Voitele tortturenkaat ja vuoraa ne Krannin tilan vehnäleseellä. Laita puolet taikinasta vuokiin.Lisää keskelle vadelmahilloa pieni määrä (½ tl). Lisää loput taikinasta tortturenkaisiin hillonokareen päälle.

Paista n. 175 C n. 20-30 min. Jäähdytä hetki. Sekoita 2 tl kuumaa vettä, 2 rkl sokeria ja 2 rkl likööriä keskenään.

Kostuta torttujen pinta nesteellä ja peitä kelmulla. Anna vetäytyä seuraavaan päivään viileässä.

Ota tortut pois renkaista. Koristele vadelmahillolla ja tomusokeri-vesi-kuorrutteella. ­­­­Nauti.

Muut

Hunaja-kauramuffinit

 

Valmistusaineet:

 

Muffinit:

- 2 munaa

- 2 rkl kanelihunajaa

- 2 rkl hunajaa

- 50g voita

- 0,5 tl leivinjauhetta

- 0,5 tl vaniljasokeria

- 0,75 dl Krannin tilan kaurajauhoa

- 0,75 dl Krannin tilan vehnäjauhoa

- 0,5 dl maitoa

 

Täyte:

- 50g voita

- 2 rkl kanelihunajaa

- 2 rkl hunajaa

Valmistusohje:

Vatkaa hieman pehmennyt rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen rauhallisesti vatkaten. Sekoita keskenään vehnäjauho, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Lisää jauhoseos ja maito vuorotellen rasvaseoksen joukkoon edelleen rauhallisesti vatkaten. Sekoita joukkoon lopuksi kaakaojauhe ja oman maun mukaisesti sopiva määrä veitsellä rouhittua tummaa leivontasuklaata.

Paista: 200 C n.20 minuuttia.

Suklaamuffinit

 

Valmistusaineet:

- 150 gr voita tai margariinia

- 2dl sokeria

- 2 munaa

- 3dl Krannin tilan vehnäjauhoa

- 1 tl leivinjauhetta

- 2 tl vaniljasokeria

- 3/4 dl maitoa

- 2 rkl kaakaojauhetta

- Rouhittua tummaa leivontasuklaata

Valmistusohje:

Vaahdota munat ja hunajat vaaleaksi vaahdoksi. Sulata voi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää kuivat aineet, voi ja maito vuorotellen varovasti sekoittaen muna-hunajavaahtoon. Jaa taikina muffinivuokiin. Taikinasta tulee noin 5 kpl isoja muffineja. Paista 200 C n. 20 minuuttia.

Valmista paistamisen aikana päälle tuleva voikreemi. Pehmennä voita vähän ja vatkaa hunajien kanssa vaahdoksi. Pursota kauniisti muffinien päälle. Kreemi kovettuu jääkaapissa varsin kovaksi.

Mustikkamuffinit

Valmistusaineet:

- 3 1/2 dl Krannin tilan vehnäjauhoja

- 1 1/2 dl sokeria

- 2 tl leivinjauhetta

- 2 tl vaniljasokeria

- 1/4 tl suolaa

- 1 dl voisulaa

- 1 dl kermaa

- 2 kananmunaa

- 3 dl mustikoita

Valmistusohje:

Sulata voi ja anna jäähtyä. Sekoita voisulaan kerma ja munat. Sekoita kuivat ainekset keskenään ja lisää muna-voi-kermaseokseen joko puuhaarukalla tai vispilällä. Kääntele joukkoon mustikat. Sekoita mahdollisimman vähän, jotta taikina ei sitkisty.

Täytä muffinivuoat vain puolilleen, sillä taikina kohoaa uunissa. Paista uunin keskitasossa 200 asteessa noin 20-25 minuuttia.

Toskaomenat

Valmistusaineet:

- Kotimaisia omenia

- Voita

- Kunkku-kaurahiutaleita

- Sokeria

- Kanelia

Valmistusohje:

Koverra omenoista siemenkota pois ja laita voideltuun uunivuokaan tai pieniin annosvuokiin. Sulata voita kattilassa ja laita joukkoon Krannin tilan Kunkku-kaurahiutaleita, sokeria ja kanelia, jotta saat murumaisen seoksen. Täytä omenoiden keskiosat tällä seoksella ja lusikoi seosta reilusti myös omenoiden päälle. Lisää omenoiden päälle ja pohjalle myös siirappia.

Paista uunissa n. 180 asteessa, kunnes omenat pehmeitä ja kuorrute saanut väriä. Nauti esim. vaniljakastikkeen tai jäätelön kera.

Krannin tilan räiskikset

Valmistusaineet:

- 2 kananmunaa

- 5 dl maitoa

- 2½ dl Krannin tilan Räiskis-jauhoseosta

- ½ rkl sokeria & ripaus van.sokeria

- ¼ tl suolaa

  • 25 g sulatettua voita

Valmistusohje:

Riko kananmunat kulhoon. Vatkaa maito ja räiskis joukkoon. Lisää sokeri ja suola. Lisää lopuksi jäähtynyt voisula. Kaada taikina kuumaan paistinpannuun ohuelti ja paista räiskäleet molemmin puolin. Tarjoile kermavaahdon ja hillon kera.

Krannin tilan nokkosräiskikset (3 hlö)

Valmistusaineet:

- 2½ dl Krannin tilan Nokkosräiskis-jauhoseosta

- 4-5 dl maitoa

- 2 Friida kananmunaa

- 1 rkl sokeria

- ¼ tl suolaa

  • 25 g sulatettua voita

Valmistusohje:

Sulata voi. Riko kananmunat kulhoon ja vatkaa lähes vaahdoksi. Vatkaa maito ja Nokkosräiskis joukkoon. Lisää sokeri ja suola hyvin vatkaten.  Lisää lopuksi jäähtynyt voisula. Anna taikinan tekeytyä vartti. Kuumenna paistinpannu ja lisää pannulle nokare juoksevaa margariinia / voita. Lisää taikinaa ohuelti pannuun ja paista räiskäleet molemmin puolin. Tarjoile puolukkahillon tai makean hillon kera.

Smoothie Bowl (4 hlö)

Valmistusaineet:

- 1 dl Krannin tilan Daami tai Kunkku täysjyväkaurahiutaleita

- 2 dl maustamatonta jogurttia

- 2 dl marjoja perattuna ja isoimmat pilkottuna: mansikkaa, vadelmaa ja mustikkaa

- 0,5 dl hunajaa

  • 1 tl vaniljasokeria tai pari pyöräytystä vaniljamyllystä

Valmistusohje:

Mittaa blenderin kulhoon jogurtti ja kaurahiutaleet, sekoita ja anna turvota hetki. Valmistele tällä välin marjat: puhdista kaikki ja pilko isot mansikat tai sulata hetki pakkasessa olleita. Lisää marjat ja hunaja sekä vanilja kulhoon, ja surauta tasaiseksi ja kuohkeaksi seokseksi.

Kaada kulhoihin ja koristele marjoilla, paahdetuilla kaurahiutaleilla sekä yrteillä. Jos haluat juotavan smoothien, lisää seokseen 1 dl maitoa tai kaurajuomaa.