Reseptit suolaisiin leivonnaisiin

Tervetuloa herkuttelemaan!

Leivät ja sämpylät

Piirakat ja pitsat

Muut

Leivät ja sämpylät

Hampurilaissämpylät

 

Valmistusaineet:

- 4 dl vettä

- 50 gr hiivaa

- 1 rkl sokeria

- 1 tl suolaa

- 5 dl Krannin vehnäjauhoja

- 3 dl Krannin täysjyvävehnäjauhoja

- ½ dl öljyä

Valmistusohje:

Liota hiiva lämpimään veteen. Lisää sokeri ja suola. Alusta taikinaan jauhot ja lopuksi öljy ja vielä hiven jauhoja. Kohota taikina kaksinkertaiseksi liinan alla. Leivo litteähköt sämpylät ja kohota vielä liinan alla vedottomassa tilassa.

Voit voidella sämpylät maidolla ja ripotella päälle seesaminsiemeniä. Paista n. 225 C 10-15 minuuttia, kunnes sämpylät saavat kauniin kullankeltaisen sävyn.

Halkaise jäähtyneet sämpylät ja täytä esimerkiksi jäävuorisalaatilla, tomaatilla, sipulilla, jauhelipihvillä, majoneesilla ja ketsupilla.

Nauvon limppu

 

Valmistusaineet:

- 1 l piimää

- 75 gr hiivaa

- 3 dl siirappia

- 3 dl kaljamaltaita

- 3 dl Krannin tilan vehnäleseitä

- 3 dl Krannin tilan ruisjauhoja

- 1 rkl suolaa

- 10 dl Krannin vehnäjauhoja

Valmistusohje:

Lämmitä piimä ja sekoita joukkoon hiiva, siirappi, maltaat, vehnälese, jauhot ja suola. Kohota liinan alla 1½ h. Voitele kaksi 2 l vuokaa ja laita taikina vuokiin. Paistaa 175 C uunin alimmalla tasolla 2 h. 1½ tunnin paistamisen jälkeen voitele limput päältä siirappivedellä.

Kumoa limput paistamisen jälkeen uunista ritilälle jäähtymään. Voit nauttia heti, mutta limput ovat parhaimmillaan muutaman päivän päästä, kun ne ovat ensin vetäytyneet viileässä. Leikkaa ohuiksi viipaleiksi, voitele haluamallasi levitteellä ja asettele päälle salaattia ja graavilohta.

Sipulipatonki

 

Valmistusaineet:

- 2 dl vettä

- 1 pussi kuivahiivaa

- 1 sipuli

- 1 tl suolaa

- 2 dl Krannin tilan vehnäjauhoja

- 2 dl Krannin tilan täysjyvävehnäjauhoja

- 1 dl Krannin tilan hiivaleipäjauhoja

- öljyä

Valmistusohje:

Liota hiiva lämpimään veteen. Lisää sokeri ja suola. Alusta taikinaan jauhot ja lopuksi öljy ja vielä hiven jauhoja. Kohota taikina kaksinkertaiseksi liinan alla. Leivo litteähköt sämpylät ja kohota vielä liinan alla vedottomassa tilassa.

Voit voidella sämpylät maidolla ja ripotella päälle seesaminsiemeniä. Paista n. 225 C 10-15 minuuttia, kunnes sämpylät saavat kauniin kullankeltaisen sävyn.

Halkaise jäähtyneet sämpylät ja täytä esimerkiksi jäävuorisalaatilla, tomaatilla, sipulilla, jauhelipihvillä, majoneesilla ja ketsupilla.

Tomaatti-sipulileipä

 

Valmistusaineet:

- 2 dl vettä

- 25 gr hiivaa

- 1 tl suolaa

- 1 sipuli

- 1,5-2 dl Krannin vehnäjauhoja

- 1,5-2 dl Krannin täysjyvävehnäjauhoja

- 2 rkl öljyä

Valmistusohje:

Liota hiiva lämpimään veteen. Lisää suola ja pieneksi kuutioitu sipuli. Alusta taikinaan jauhot ja lopuksi öljy ja vielä hiven jauhoja. Jätä taikina normaalia sämpylätaikinaa jonkun verran löysemmäksi. Kohota taikina hetki liinan alla. Kaada kohonnut taikina leivinpaperin päälle ja muotoile taikina haluamaasi leivän muotoon. Lisää päälle hippunen rouhittua merisuolaa, rosmariinia ja halkaistuja kirsikkatomaatteja.

Paista n. 225 C n 15-20 minuuttia, kunnes leipä saa kauniin kullankeltaisen pinnan ja tiedät uunista otetun leivän pohjaa koputtelemalla sen olevan kypsä.

Krannin pataleipä

Valmistusaineet:

- n. 7-8 dl Krannin tilan täysjyvävehnäjauhoja

- 1 tl kuivahiivaa

- 2 tl hienoa merisuolaa

- Noin 3,5 dl reilusti kädenlämpöistä vettä

Valmistusohje:

Yhdistä kuivat aineet ja lisää + 42 asteinen vesi. Sekoita, mutta älä vaivaa. Kohota huoneenlämmössä kelmun alla noin 12 tuntia.

Kumoa taikina reilusti jauhotetulle alustalle. Muotoile pyöreä leipä, älä vaivaa. Kohota liinan alla 1/2 tuntia. Laita kannellinen pata kylmään uuniin ja uuni päälle 225 asteeseen. Kun uuni lämmennyt, ota pata uunista, sipaise öljyä pohjalle ja reunoille ja nosta leipä kuumaan pataan.

Tee leipään koristeviillot ja laita vähän jauhoja päälle. Kypsennä leipää kansi päällä 1/2 tuntia ja ilman kantta vielä 15 minuuttia.

Foccacia leipä

Valmistusaineet:

Taikina:
- 6 dl Krannin tilan vehnäjauhoja
- 2 dl Durum vehnäjauhoja
- 1 pss kuivahiivaa
- 1,5 tl hienoa merisuolaa
- 1,5 dl oliiviöljyä
- 1 rkl hunajaa
- 4 dl vettä

Päällinen:
- n. 0,5 dl oliiviöljyä
- sormisuolaa esim. Maldon
- vihreitä, kivettömiä oliiveja
- minitomaatteja
- tuoretta rosmariinia

Valmistusohje:

Lämmitä vesi 45 asteiseksi. Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa ja lisää joukkoon kuuma vesi. Lisää oliiviöljy ja hunaja. Vaivaa taikina kimmoisaksi noin 5-10 minuuttia. Kohota taikinaa liinan alla 30 minuuttia.

Laita pellille leivinpaperi ja levitä siihen oliiviöljyä. Kaada kohonnut taikina pellille ja levitä se. Levittämistä helpottaa, kun lorauttaa taikinan päälle hiukan oliiviöljyä. Anna kohota taas 30 minuuttia.

Leikkaa täytteet valmiiksi, puolita oliivit ja tomaatit. Taikinan kohottua painele sormella pieniä kuoppia taikinaan. Voitele päällinen oliiviöljyllä. Laita päälle täytteet sekä tuoretta silputtua rosmariinia ja sormisuolaa noin 2 tl.

Paista 250 asteessa uunin keskitasolla noin 12-15 minuuttia. Leipään tulee pinnalle kaunis väri. Uunista otettuasi voitele leipä vielä oliiviöljyllä.

Piirakat ja pitsat

Karjalanpiirakat

 

Valmistusaineet

Ruiskuoritaikina:

- 2 dl vettä

- 4 dl Krannin ruisjauhoja

- 1 tl suolaa

 

Riisitäyte:

- 2½ dl vettä

- 30 gr voita

- 7 dl maitoa

- 2 dl puuroriisiä

- ½ tl suolaa

 

Valmistusohje:

Valmista ruiskuoritaikina vaivaamalla käsin tai yleiskoneella jämäkkä taikina vesi-jauho-suolaseoksesta. Taikinasta tulee todella kiinteä ja jämäkkä

Valmista riisitäyte. Laita vesi ja voi kattilaan ja keitä siinä riisiä n.10 min. Lisää maito ja anna puuron kiehua hiljalleen n. 30 min. Ota kattila liedeltä ja peitä kannella ja anna hautua. Mausta lopuksi suolalla. Jäähdytä ennen käyttöä.

Valmista piirakat. Tee taikinatanko ruiskuoritaikinasta ja leikkaa veitsellä 1-2 cm kokoisia palasia. Peitä tanko ja palaset kuivumisen estämiseksi muovipussilla / kelmulla. Kauli puikulalla haluamasi muotoisia, ohuita kuoria. Voit käyttää kaulimisen aikana runsaasti ruisjauhoja. Peitä myös kaulitut kuoret muovilla. Lisää riisitäyte kuoren päälle, tasoita kostutetulla veitsellä liki reunoja ja rypytä piirakka.

Paista piirakat n.275 C n.10-12 min uunin keskitasolla, kunnes pinta saa vähän väriä. Voitele kuumat piirakat voisulalla.

 

Vinkki 1: Kuoritaikinan voi pakastaa hyvin kelmutettuna muovipussissa.

Vinkki 2: Jos piirakkatäyte on jäähtymisen jälkeen liian kovaa ja haluat notkistaa seosta esim. vedellä / maidolla, kiehauta AINA neste ennen seokseen lisäämistä, muutoin täyte saattaa kuplia yli uunissa!

Vinkki 3: Voit pakastaa myös paistamattomat piirakat ja ottaa niitä tarpeen tullen paistettavaksi sopivan kokoisina erinä.

Perunapitsa

 

Valmistusaineet

Pohja:

- ½ hiivapala

- 2 dl vettä

- ½ tl suolaa

- 2½ dl Krannin tilan vehnäjauhoa

- 2½ dl Krannin tilan hiivaleipäjauhoa

- öljyä

 

Täyte:

- Creme Bonjour-pippuri sekoitus

- Keltaisia kirsikkatomaatteja

- Raaka peruna

- Vuohenjuustoa

- Pippuri

- Suola

- Rosmariinia

- Mozzarella juustoraaste

Valmistusohje:

Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola. Alusta taikinaan jauhot käsin ja lisää lopuksi öljyä. Anna kohota liinan alla n. 20 min. Muotoile haluamasi mallinen pitsa leivinpaperin päälle uunipellille käsin, ruokaöljyn avulla. Levitä pohjan päälle Creme Bonjour ja halkaistut kirsikkatomaatit.

Viipaloi kuorittu, raaka peruna juustohöylällä ja levitä päälle vuohenjuustoviipaleiden kanssa. Lisää suola, pippuri ja rosmariini oman maun mukaan. Lisää lopuksi juustoraaste.  Paista n. 200 C n. 15 min.

Muut

Uuniohrapuuro

 

Valmistusaineet:

- 2 ½ dl Krannin tilan rikottuja ohrasuurimoita

- 1½ l maitoa

- ½-1 tl suolaa

 

 

Valmistusohje:

Voitele syvä uunivuoka. Kaada vuokaan ohrasuurimot ja ripottele päälle suola. Lisää lopuksi maito. Paista 200 C noin 1½ tuntia. Sekoita välillä pari kertaa. Ota pois uunista, kun pinta on kauniin kullanruskea.

Nauti mustikkakeiton tai esimerkiksi maidon kanssa.

Kunkku täysjyväkaurapuuro (4 hlö)

Valmistusaineet:

- 3 dl Krannin tilan höyryttämättömiä kaurahiutaleita

- 7 dl täysmaitoa (voit korvata osittain tai kokonaan myös vedellä)

- 1/2 - 1 tl suolaa

  • 1 tl sokeria (jos haluaa)

Valmistusohje:

Laita 7 dl maitoa kattilaan kiehumaan. Mausta suolalla ja halutessasi sokerilla. Kun maito alkaa höyrytä, lisää kaurahiutaleet ja kiehauta puuro koko ajan sekoittaen. Käännä levy pois päältä, sekoita puuroa vielä hetki ja laita kansi päälle.

Anna puuron hautua kaikessa rauhassa 15 minuuttia. Kasaa puuroannokset lautaselle ja nauti. Voit lisätä pinnalle paahdettuja auringonkukansiemeniä, marjoja, hilloa tai hunajaa.

Vegaaninen täysjyväkaurapuuro (4hlö)

Valmistusaineet:

- 1 l kaurajuomaa

- 4 dl Krannin tilan Daami tai Kunkku täysjyväkaurahiutaleita

  • 1 tl suolaa

Valmistusohje:

Kaada kaurajuoma kattilaan, ja lämmitä kiehuvaksi. Sekoita Krannin tilan Daami kaurahiutaleet kiehuvan juoman sekaan. Keitä koko ajan sekoittaen 5 min ja mausta suolalla.

Anna hautua kannen alla 5-10 min.