Ässäpullat
Ainekset:
- 5 dl vettä
- 1 pala tuorehiivaa
- 2 dl sokeria
- 1 rkl kardemummaa
- 1 tl suolaa
- 1 Friida-kananmuna
- 12-13 dl Krannin tilan luomuvehnäjauhoja
- 150 g laktoositonta voita
- Voiteluun kananmunaa
Ohje:
Sekoita reilusti kädenlämpöiseen veteen hiiva.
Lisää sokeri, suola, kardemumma ja kananmuna.
Lisää vähitellen alustaen luomuvehnäjauhoja. Jätä taikina aika löysäksi, sillä Krannin tilan hienon hienot luomuvehnäjauhot uppoavat taikinaan erittäin hyvin. Vaivaa taikinaa joko käsin tai yleiskoneessa, kunnes hyvä sitko on muodostunut eli kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Lisää joukkoon jäähtynyt, sula voi ja tämän jälkeen vielä loput (n.1 dl) jauhoja. Anna kohota liinan alla n.20-30 min.
Kaada taikina hyvin jauhotetulle pöydälle. Vaivaa taikinaa pöydällä vielä hetki. Leikkaa taikinasta paloja ja pyörittele palasta taikinapötkö. Kierrä jauhotetulla pöydällä pötkön päitä eri suuntiin rullalle, kunnes ässä on valmis. Nostele pellille. Laita rusinat ässien kierrekohtiin.
Kohota liinan alla lämpimässä hetki. Paista munalla voidellut pullat 225 asteessa n. 10 min, kunnes pinta on saanut kullanruskean värin.